sunnuntai 15. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI LUUKKU 15: Haaste hevosenomistajille


Kiitos Kiki haasteesta! Haastan Liisan, Mandin ja Petran :)

"Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut."


KERRO HEVOSESTASI: ROTU, TASO JA HIEMAN LUONNETTA
Rasmu, eli Remos S (kilpaillut Hollannissa ja Saksassa myös sponsorinimellä Burka Bouw's Remos) on puhdas KWPN suoraan Burggraafista, jonka piirteitä siinä on paljon. Rasmulla on kilpailtu 135cm luokkia estepuolella ja VaB-luokkia koulua, kapasiteetti ei lopu kesken, mutta pitkä vesi on ollut sellainen mörkö, mikä on estänyt isompien luokkien kilpailemisen. 



Luonteeltaan R on pohjimmiltaan ihan nössö, vaikka esittääkin kovista. Perusilme on korvat luimussa ja hampaat napsuvat jatkuvasti vieressä kun kiristää vyötä tai harjaa kainaloista/nälkäkuopasta/juuri klipatulta alueelta. Kuitenkin sitten kun rapsuttelee hetken aikaa, niin poika on tulossa syliin ja välillä rapsuttaa takaisinkin. Yksin maastossa (ja toisinaan kentälläkin) olo on aika hurjaa ja aiheuttaa välillä pientä keskustelua, kun Rasmu ei haluaisikaan lähteä taalin pihasta tai jatkaa risteyksestä eteenpäin kohti "tuntematonta", jossa kuitenkin ollaan monet kerrat käyty. Sitten sitä peruutellaan paniikissa ja alkuaikoina ei auttanut muuta kuin tulla aina selästä alas, taluttaa 10m eteenpäin ja nousta uudestaan selkään. Nykyään R ehkä luottaa muhun enemmän, eikä tarvitse yleensä hyppiä selästä, vaan riittää, että kääntää peruuttamalla ympäri. Hölmö hevonen :D

HEVOSET VAI PONIT? MIKSI?
Hevoset! En koskaan ole ollut poni-ihminen, vaan pienenäkin kiristelin aina hampaita, jos listassa luki mun nimen perässä joku poni. Olisin siis mennyt mieluummin alusta asti isoilla hevosilla, onneksi Aulangolla ei ollut sitä käytäntöä, että tiettyyn ikään asti mennään poneilla, niin kuin olen kuullut joillain talleilla olevan. Miksi? No en vaan tykkää niistä pienistä kiusankappaleista, joilla on koko ajan mielessä joko ruoka tai se, miten ratsastajan saisi heitettyä selästä. Ja siis tarkoitan nimenomaan pikkuponeja, piekkarit ja isommat ratsuponit ovat yleensä vähän eri juttu. Nykyään kun pituutta on vähän jo liikaa, menisin kyllä mielelläni joskus jollain ponillakin ihan vaihtelun vuoksi ja kuolaan salaa esim. Jenna Yrjövuoren Honey ponia, se on vaan niin kiva!

 photo IMG_1125_zpsf82f12f4.jpg

ENSIMMÄINEN PONI, JOLLA RATSASTIT ITSENÄISESTI ENEMMÄN?
Poni? No en ole koskaan omistanut ponia, joten yhdelläkään ponilla en ole itsenäisesti sen enemäpää mennyt. Muutaman kerran käytiin joskus 2006 katsomassa yhtä Aulangolla tuntsarina ollutta ponia, jonka meidän tuttu omisti. Itsenäiset ratsastelut alkoivat sitten 2007, kun alettiin vuokrata Dania. Tosin silloinkin kävin pääasiassa vain tunneilla D:n kanssa.

No aika söpöö

KENGÄTÖN VAI KENGÄLLINEN? KENKIEN KOKO HEVOSILLASI?
Kengällinen, koska kengät suojaavat kavioita kulumiselta ja esim. Rasmun tapauksessa kantakorolliset kengät on ihan must have, koska muuten meillä olisi kaviokuume päällä varmaan koko ajan. Rasmulla oli ihan olemattomat kannat kun se tuli meille ja kavionpohja oli todella matala. Loistavan kengittäjän avulla kuitenkin ollaan saatu tämä ongelma lähes jo kokonaan korjattua ja R:n kaviot ovat nykyään ihan eri malliset, kuin mitä silloin lähes kaksi vuotta sitten. Häpeäkseni täytyy myöntää, että mulla ei ole mitään käsitystä kenkien kokosysteemistä, mutta voisin heittää, että Rasmulla on varmaan yksi tai kaksi kokoa isommat kengät kun mikä on yleisin kengän koko puoliverisillä.

Kavion kanta mallia alkukesä 2012 korokkeet ja pohjallinen kengässä

TARHAATKO HEVOSESI YKSIN VAI LAUMASSA? MIKSI?
Rasmu tarhaa yksin, koska se on ainakin koko suomessaoloaikansa tarhannut yksin. Se ei myöskään ole mikään maailman seurallisin kaveri, tykkää möllöttää yksin puun alla aina silloin kun ei ole ruokaa. Sille riittää, että naapuritarhassa on joku, jonka kanssa ehkä kerran viikossa voi vähän juosta aidanreunaa pitkin. Emme siis ole nähneet tarpeelliseksi totuttaa sitä kenenkään seuraan, kun homma toimii näin. Pysyvätpähän loimetkin ehjinä pidempään... ;)


RATKAISEEKO HEVOSESSA ENEMMÄN SEN LUONNE VAI ULKONÄKÖ?
En sanoisi, että näistä kumpikaan, vaan ennemminkin ratsastettavuus. En ostaisi ihan pommia hevosta, joka vain näyttäisi kivalle tai olisi kiltisti karsinassa. Tietenkin luonne merkitsee enemmän siinä kohtaa, kun mietitään, onko hevosella kaikki muumit laaksossa vai ei, mutta Rasmunkin halusin juuri ratsastettavuuden takia, jos luonteen perusteella olisin hevosta valinnut, niin ensinnäkin siihen olisi tarvittu enemmän kuin yksi koeratsastus, ja R todennäköisesti olisi silloin ollut kaukana kärkivaihtoehdoista. Ulkonäönkään perusteella se ei ehkä pitkän runkonsa ja tylsän tavanomaisen värityksensä kanssa olisi ollut kärjessä. Ratsastettavuus ja täysjärkisyys tulee ensin, sitten jos jää samalle viivalle vaihtoehtoja, voi miettiä muita ominaisuuksia.

KLIPPAUS: PUOLESTA VAI VASTAAN?
Puolesta. Jokapäiväisessä liikutuksessa, johon sisältyy valmennuksia, tunteja, kilpailuita ja muutenkin aktiivista treeniä, on klippaus ehdotonta, jotta hevosen saa kuivaksi. Se, että miten klippaa, onkin sitten eri juttu. Jos ei kilpaile kansallisella tasolla, tai hevosella ei ole ihan järjetön nallekarhukarva, on mielestäni vain typerää klipata päästä varpaisiin. Näyttävyyden edistämiseksi, ja villasukkaefektin välttämiseksi aiemmissa tapauksissa kuitenkin kokoklippaus on ihan järkevää, JOS vaan osaa myös loimittaa oikein. Sitten jos ei ole ihan varma, tai hevonen on vaikkapa maneesittomalla tallilla, kannattaa miettiä klippausmalleja tarkemmin. Täältä löytyy mielestäni kattavin info eri klippaustyyleistä, ja niiden soveltuvuudesta. Itse vähän sovellan, koska äiti ei halua suuria lihaksia kokonaan tai päätä klipatuksi. Siispä Rasmun malli on tänäkin vuonna vähän laajennettu trace clip, ilman pään ajoa.


PAHIN TIPPUMISESI?
Tämä on tullut varmaan kerrottua miljoona kertaa, mutta kertaus on opintojen äiti; Ypäjällä 2010 kenttäkisojen estekokeessa tipahdin Danin kiellosta, löin jalkani, hyppäsin verkassa vähän, juoksin kaksi kertaa maastoradan kavereiden kanssa läpi jne, jalka turposi ja tuli kipeäksi ja kipeytyi sitten illan mittaa koko ajan lisää. Jotenkin onnistuin kotona purkamaan D:n kopista ja raahaamaan miljoona kiloa kamoja yksin autosta talliin, sekä polkemaan kotiin, mutta kotiin päästyäni en enää pystynyt kävelemään askeltakaan, saati nousemaan portaita. Äiti olisi vienyt lääkäriin, mutta minä en suostunut, joten aika monta vuotta kärsin sitten mm. siitä, että koulun liikuntatunneilla kun pelattiin futista ja pallo tuli ihan hiljaakin vasempaan pohkeeseeni, niin silmissä pimeni kun tuntui aika hemaisevalta... Nykyään tossa on oikeastaan jo tuntokin ja voin törkkiä sitä ihan rauhassa, ilman, että sattuu. Joku lihasvamma se siis oli, muuta mulle ei tippuessa ole käynyt, vaikka tippunut olenkin 209409030 kertaa...


nauran tälle tippumiselle nykyään, miten voi hevonen olla noin epähallinnassa....

KUINKA MONTA LOIMEA HEVOSESI OMISTAA?
Apua. Ulkotoppis, kaulakappaleellinen sadeloimi, kuoriloimi, tallitoppis, villaloimi, ohut talliloimi, fleeceloimi, enkkuviltti, villaratsastusloimi, selkäloimi, fleecratsastusloimi, heijastinloimi eli yht. 13kpl. Danilla oli varmaan tuplasti enemmän, kun tarhakaverit hajotti kolme loimea kuukaudessa...

KUINKA USEIN HEVOSESI LIIKKUVAT?
Joka päivä. Anna sanoi, että Rasmulla toimisi myös sellaiset vaparit, jolloin sen ei tarvitsisi edes nähdä mua tai äitiä, mutta tälläisiä vapareita pidetään vain hätätapauksissa. Vapareinakin siis liikutetaan esim. juoksuttamalla, taluttamalla tai menemällä vaikka ilman satulaa.

OLETKO VAROVAINEN VAI "UHKAROHKEA" RATSASTAJA?
Pidän itseäni aika varovaisena, harvoin esimerkiksi toteutan niitä uusinnan teitä, mitä olen rataa kävellessäni suunnitellut. Kuitenkin jos on esteratsastaja, niin kai sitä pitää vähän uhkarohkeakin olla? Tunnen kyllä ihmisiä, jotka eivät uskalla edes 50cm estettä pomminvarmalla hevosella ylittää, joten jollain mittapuulla minä olen varmaan sitten hullu :D

 photo IMG_0125_zps5aaa25ec.jpg

4 kommenttia: